Wat een onbereikbaar record leek, is toch gelukt Op zaterdag 20 mei, deed Motorsport Vlaanderen lid Thierry Sarasyn op één dag 15 landen aan met de motor. Hij had amper 22 uur nodig om de ruim 2.200 km af te leggen die daarvoor nodig zijn.

Eigen record verbroken

Sarasyn was niet aan zijn proefstuk toe. Vorig jaar reed hij al een keer 13 landen op één dag. “Na het record van de Italiaan Valerio Boni in 2021, was dat het tweede officieel geregistreerde Touring record”, vertelt hij. “Maar er waren, vooral online, veel geruchten over motorrijders die veertien landen op één dag gedaan hadden en er is zelfs een video van een rit van 15 landen in 24 uur en 3 minuten. Geen van die pogingen waren met een erkende tracker geregistreerd of gebeurden op minder dan 24 uur. Na de dertien landen op één dag, had ik nochtans gezegd nooit nog een dergelijk avontuur aan te gaan. Het is een aanslag op je lichaam.”

Zeg nooit nooit

Meningen kunnen bijgestuurd worden. “Toen ik de kans kreeg om met de Kawasaki Versys 1000 SE te rijden, vond ik het een goede gelegenheid om voor eens en altijd duidelijkheid te scheppen. Ik plande een rit langs 15 landen, geregistreerd door een erkend tracking systeem van legendstracking én met respect voor verkeersregels en de nodig rust onderweg. Iedereen kon ook live kijken naar de rit dankzij een livestream op de website van Legend Tracking.”

De onderneming werd een succes. Om 19.59u reed Sarasyn de grens met Nederland over, net geen 22 uur nadat hij in Polen gestart was. “Sneller dan ik ooit had durven hopen en dan was er nog een tunnel op de Oostenrijkse grens die een uur gesloten werd net voor ik er door moest. En ik ben ook nog eens  verkeer gereden op een kwartier van de aankomst. Luik is een moeilijke stad om lang te navigeren”, lacht hij.

Ervaring

“Met de ervaring van 2022, kon ik de knelpunten die ik toen op mijn route vond, vermijden; Bovendien had ik nu met de Kawasaki Versys 1000 een grotere autonomie en een groter comfort. Stellen dat ik nog een eind verder had kunnen rijden, zou de waarheid geweld aandoen zijn, maar ik was minder vermoeid dan vorig jaar. Met ruim 400 km meer op de teller, twee landen extra en bijna drie uur langer in het zadel. Dat was genoeg voor mij. Als ik op een passend idee heb, spring ik misschien weer in het zadel. Ondertussen ben ik heel blij dat ik deze prestatie kon neerzetten, fier ook dat ik dit als lid van MotorSport Vlaanderen kon doen. Het lijkt me nauwelijks haalbaar om op een veilige manier meer landen op één dag aan te doen. Dit is een record dat er wellicht nog een hele tijd zal staan.”

Bekijk de video